38 év után újra Topor – Barna, Lada VFTS trió az Esztergom Classicon

Megosztás :

Több évfordulót is ünnepelhet Topor Kálmán, de a lényeg nem is a számokban van, hanem hogy Barna Györggyel, a legendás piros-sárga Lada VFTS-ük pontos másolatával állnak rajthoz az Esztergom Classic historic mezőnyében.

A hetvenes években kezdett versenyezni Topor Kálmán Trabanttal, majd kereklámpás Zsiguli és természetesen a VFTS következett. Ez volt az az autó, amivel minden szurkoló megtanulta a Topor nevet. Később úttörőként egy Lada Samarát is épített, majd Audival fejezte be pályafutását, lassan három évtizede. 

Az Esztergom Classicon azonban visszatér, méghozzá az eredeti VFTS kiköpött másával. Történt ugyanis, hogy Dorkó Balázs megépítette az eredeti Topor-féle VFTS mását, amelyet felajánlott Topor Kálmánnak, és Barna Györgynek az Esztergom Classicra. 

Fotó: Esztergom Classic // Topor Kálmán, Lada VFTS

„Ahogy mondod, lassan harminc éve annak, hogy 1994-ben utoljára versenyeztem – meséli Topor. – Éveken keresztül nem is jártam rallyra, aztán jött Mészi Ati, Hajóssy Laci és Lipi (Lipták Sándor), hogy menjünk versenyt nézni. Velük kezdtünk el bandázni. Most az Esztergom Classic előtt pedig Mészi Ati állított kész tények elé, hogy induljunk Barna Gyurival. 

Mondtam, hogy jó, de mivel? Azt tudtam, hogy épült egy olyan VFTS, mint a miénk, de addigra Mészi Ati már azt is elintézte, hogy megkapjuk a versenyre. 

Nekem is érdekes lesz harminc év után autóba ülni. Okosan találtátok ki, hogy nincs időmérés, mert a versenyzői vér mindenkiben benne van, így viszont tényleg csak a látványra fogunk menni és egy igazán jó élményautózásra. 

Fotó: Peták Tibor // Topor Kálmán, Lada VFTS

Amikor versenyeztünk, akkor számomra teljesen természetes volt, hogy megyünk, versenyzünk, de igazán csak most kezdem megérteni, hogy mekkora súlya volt annak, amit csináltunk. 30 éve mentem utoljára, Barna Gyurival a VFTS-sel 38 éve. Meglepő, hogy még mindig emlékeznek ránk és hogy mennyi hívást kaptam, amióta kiderült, hogy indulunk az Esztergom Classicon. 

Nagyon örülök neki, hogy VFTS-be ülhetek, hogy a régi versenyzőtársakkal és a szurkolókkal találkozhatok. Nem lettem fiatalabb és az autóra is nagyon szeretnék vigyázni, de amennyire tőlünk telik, megpróbáljuk kiszolgálni a közönséget is.“

Scroll to Top