Esztergom Classic Cruise – Ne csak nézd, érezd is a historic autót

Megosztás :

Esztergom Classic Cruise: Tulajdonképpen a Cruise elnevezés az Esztergom Classicra született. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy nem csak a historic rallyautóval rendelkezőket hívjuk meg az eseményre, hanem az utcai historic autósokat is. 

A legtöbb régi autó – főleg ha igényesen van restaurálva – már álló helyzetben is gyönyörű és kivel ne fordult volna elő, hogy körbe járt egy historic/veterán/youngtimer, tulajdonképpen mindegy is hogy minek nevezzük autót, és legszívesebben megsimogatta volna. 

Azonban az autókat eredetileg sem múzeumokba tervezték, hiszen nagyon fontos a motorok hangja, az illatuk és nem utolsósorban a mozgásuk, az útfekvésük, a rugózásuk a gyorsulásuk, a lassulásuk és még sorolhatnánk. Vagyis egy autó akkor az igazi, ha megy. 

„Mennyivel érdekesebb egy szafari park, mint egy vadászati kiállítás kitömött állatai“ – szemléltette a különbséget Kovács György, az Esztergom Classic szervező csapatának tagja. Nem tudtunk vele vitatkozni, ezért hoztuk létre a Cruise-t. 

A Cruise mezőny, a historic után fog rajtolni és ugyanazokat a pályákat teljesít, mint a rallyautók. Természetesen itt sem lesz időmérés, nem arra vagyunk kíváncsiak, ki tud a leggyorsabban menni, hanem hogy ki elég bátor ahhoz, hogy beindítsa autóját és egy klasszikus rally gyorsaságin vagy Esztergom belvárosában, egy lenyűgöző városi pályán mutassa meg menetközben tudását. 

Bár eredetileg nem volt ilyen szándékunk, de úgy tűnik, lesznek olyan versenyzőlegendák, aki egy historic utcai autóval térnek vissza a Esztergom Classic Cruise mezőnyében. Ez is igazolja, hogy a historic autózásnak több válfaja van, amelyek között akár átjárás is lehetséges, így még egy okkal több, hogy három szakág adjon randevút egymásnak az Esztergom Classicon, ahol előbb a historic, majd a cruise és a regularity mezőny rajtol egymás után. 

Scroll to Top