Esztergom Classic Regularity – Tisztelgés a rallye hőskora előtt

Megosztás :

Esztergom Classic Regularity: Bár a magyar nyelvben az angol rally kifejezés az elterjedtebb, nem véletlenül írtuk címben „e“ betűvel. A rallye szót 1911-ben a Monte-Carlo Rallye-ra alkották meg az angol rally és a francia rallier szavakból. Mind a kettő csillagtúrát, összejövetelt jelent. 

Azonban a regularity szempontjából nem is ez a lényeg, hanem hogy a rallyversenyzés hőskorában még nem voltak mért gyorsasági szakaszok, viszont hogy ne csak egy csillagtúra, hanem verseny is legyen a Monte-Carlo Rallye-n, egy átlagtartó szakaszt iktattak a programba.

A regularity lényege, hogy a rendező egy adott útszakaszra, előír egy adott átlagsebességet, amelyet elvileg a szakasz teljes hosszában, minden pillanatban tartani kell. 

Ezt a szakasz hosszától függően több titkos helyen ellenőrzik, méghozzá úgy, hogy a kiszámolják, hogy az adott távot a versenyzőnek az előírt átlag alapján hány másodperc alatt kellene megtennie. Az ettől eltérésért hibapont jár. Egy másodperc eltérés egy hibapontot jelent. 

Elektronikus átlagmérő műszer használata tilos, azonban használható egy olyan műszer, amely az eltelt idő függvényében mutatja, hogy éppen hány méternél kell járnia a versenyzőnek. Illetve az autókba beszerelhető egy méterszámláló, amely mechanikus műszer esetén is tíz méter pontossággal mutatja a megtett távot. A két műszer adataiból pedig a navigátor látja, hogy a sofőrnek gyorsítani, avagy lassítani kell ahhoz, hogy az átlagot tartani tudják.

Az Esztergom Classichoz egy hat éves múltra visszatekintő regularity verseny, a Budapest Rallye Regularity Historic csatlakozik. 

Ezen a versenyen egykori versenyautók, versenyautó replikák, de akár teljesen utcai autók is indulhatnak. Két megkötés van: az egyik, hogy 1990 előtti gyártásúaknak kell lenniük, a másik pedig hogy érvényes forgalmi engedéllyel kell rendelkezniük. 

A regularity azzal együtt, hogy tisztelgés a rallye-versenyzés hőskora előtt igen komoly összhangot igényel a versenyző és a navigátor között. A leghíresebb regularity verseny természetesen a Historique Monte-Carlo Rallye, amelyet pár héttel a világbajnoki futam után rendeznek. 

Az Esztergom Classic regularity mezőnye a historic és a cruise után rajtol. 

Scroll to Top